HTML

2008.01.09. 12:07 budapestjovoje.freeblog.hu (törölt)

Egy intervjúrul

(Eredetileg megjelent a http://fido.freeblog.hu/archives/2007/03/09/Egy_intervjurul/ címen, 2007 március 9-én.)

Március 2-án a Times "Gyurcsány interview in full" c. cikkében egy rövidebb interjút közölt a miniszterelnökkel. Magyarországra ebből az interjúból alapvetően két dolog csapódott le: 1) Gyurcsány már megint az antiszemita kártyát húzta elő a jobboldallal szemben 2) Orbán új, szegényemberes stílusáról azt nyilatkozta, hogy szerinte az emberek azt tartják erről, hogy Orbán olyan mint egy vidéki Elvisz imperszonátor. Ismét sikerült amolyan bulvárpolitika módra elsiklani a fontosabb részek felett. Pedig voltak érdekesebb részek is. Ezekből szemezgetnék ide néhányat: 

Q: There was considerable police brutality during the demostrations last autumn. How do you intend to keep the police in check at the next anticipated flashpoint, on the national holiday of March 15th?

A: The police officers have been given very clear instructions from the national police chief that they must wear identifying numbers. Internal procedures and regulations have been changed. The police now have a non-tear, sewn on badge.

Kérdés: Jelentős rendőri brutalitás volt a múlt őszi demonstrációk idején. Hogyan tervezi felügyelni a rendőrséget a következő feszült események idején, ami a március 15-iki nemzeti ünnepre várható?

Válasz: A rendőrök világos utasítást kaptak az országos rendőrfőkapitánytól arra nézve, hogy azonosító jelvényt kell viselniük. A belső eljárási szabályokat és szabályozásokat megváltoztatták. A rendőröknek most már le nem szakítható, felvarrt jelvényeik vannak. 

Nos, kiváncsian várom, hogy március 15-én tényleg ott lesznek-e a fellvarrt jelvények a rendőrökön... 

Q: When will Hungary join the Euro zone?

A: The Hungarian National Bank has a new governor, Andras Simor, from today. Together we will determine the road map to the Euro and how to comply with convergence criteria. Between 2010 and 2015 we will join the Euro, but we must decide together.

Kérdés: Mikor fog Magyarország csatlakozni az eurózónához?

Válasz: A Magyar Nemzeti Banknak Simor András személyében mától új elnöke van. Együtt fogjuk kijelölni az Euróhoz vezető utat, és hogy hogyan feleljünk meg a konvergencia kirtériumoknak. 2010 és 2015 között csatlakozni fogunk az Euróhoz, de együtt kell döntenünk.  

A fenti bulvármorzsák mellett ezek a fontos mondatok elsikkadtak. Pedig fontos dolgokról van szó. Egyrészt, ha nem is dátumot, de legalább egy időszakot megnevezett Feri. Másrészt a megválasztás hihetetlenül simán ment. Volt talán valami háttéralku előtte? Vagy Gyurcsány szándékosan nem a saját emberét, hanem egy olyan embert keresett a posztra, aki a jobboldal számára is azonnal elfogadható? Meglepően simán ment ez a jegybanki elnök-csere. 

Q: Tony Blair used to be your model. You are meeting him agan in Cardiff in mid-April. What do you feel about his impending retirement from public life?

A: This is the fate of every democratic politician. We never have a happy end, never. You rise and fall. Every star finally falls. It will be my fate as well, the only question is when.

Kérdés: Tony Blair volt Ön számára a modell. Ön újra találkozik vele április közepén Cardiff-ban. Mit szól a közeli közéleti visszavonulásához?

Válasz: Ez minden demokratikus politikus sorsa. Soha nincs happy end, soha. Felemelkedsz és elbuksz. Minden csillag lehullik végül. Ez lesz az én sorsom is, csak az a kérdés, hogy mikor. 

Érdekes szavak. Ahogy olvastam, jöttek is a példák. A lengyel miniszterelnök, aki visszament szerelőnek. A német kancellár, aki 14 év után bukott bele a CDU korrupciós botrányába. Aztán Medgyessy, aki nem bukott bele a D-209-es ügybe. Aztán Gyurcsány, aki nem bukott bele az öszödi beszédbe. Nálunk egy kicsit más szelek fújnak...

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható angolul: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article1458820.ece

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://badarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr91290695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása