HTML

Badarország

Beszélgessünk politikáról, azaz "közös dolgainkról"! Indulat kikapcs, elme bekapcs!

Friss topikok

2008.01.09. 12:18 budapestjovoje.freeblog.hu (törölt)

Jelentés Badarországról - 2007 Május

(Eredetileg megjelent a http://fido.freeblog.hu/archives/2007/06/11/Jelentes_Badarorszagrol_-_2007_Majus/ címen, 2007 június 11-én.)

2007 májusának legfontosabb eseményei: a Fidesz kongresszusa, a tovább vonagló egészségügyi reform, a rendőrségi vezetők menesztése és a Kádár-sír meggyalázása volt.  

A Fidesz kongresszus meglepetések nélkül zajlott le: az alelnökök között nem volt verseny, 4-ből 4-et szavaztak meg, Orbán meg kirobbanthatatlan. Kérdés, hogy ez 2010-ben elég lesz-e a győzelemhez. Szerintem igen, de nem a Fidesz csodálatos, hanem a kormánypártok botrányosan rossz teljesítménye miatt. De 2010-ig még sok víz folyik le a Dunán. Május elseje is igazán fontos események, bejelentések és botrányok nélkül zajlott le. Másnap viszont nagyon is felborzolta a kedélyeket, hogy (máig) ismeretlen személyek meggyalázták Kádár János sírját, valamint gyalázkodó feliratot festettek a munkásmozgalmi emlékműre a Kerepesi úti temetőben. Az egész ország egységesen ítélte el a borzasztó gusztustalan tettet.  

A hónap mondata Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettestől származik, aki szerint le kell dózerolni a jelenlegi Szent János Kórház épületeit, az értékes hegyvidéki ingatlant pedig el kell adni. Szerintem meg Horváth Csabát kellene a kórházban alaposan kivizsgálni, ha ilyenekre ragadtatja magát. De most komolyra fordítva a szót: ez tényleg elhangozhatott ebben az országban??? Ha ilyen javaslatok érkeznek a kormánypárti oldalról, akkor az ellenzéknek tényleg semmi egyéb dolga, mint hogy mondjuk a Gerbaud-ban egy csésze kávé mellett, vagy máshogy, de egyszerűen csak kivárja, amíg a kezébe hullik a hatalom. Az eü reform egyre súlyosabb helyzeteket állít elő, és már a koalíciós feszültség is egyre nagyobb, június elejére már a sokadik egyeztetésen, ál-szakítópróbán vannak túl a becses kormánypártok. Ami persze nem csoda, mivel igazán kiforrott, kidolgozott koncepció sehol nincs, belecsaptak a levesbe, most meg csodálkoznak... Ilyen helyzetben nem is csoda, hogy a témáról inkább terelni igyekeznek a szót. Mondjuk egy - egyébként alapból nagyon is helyeslendő - zéró tolerancia kiáltvánnyal. Szép a cél, kár, hogy csak olyankor kerül elő, amikor valami helyett akarnak erről beszélni. Mert a gyűlölködés, az ember és ember közötti válogatás tényleg nagyon elharapózott már: a pesti a vidékit, a magyar a cigányt, a jobbos a balost, a békávés a volánost stb. utálja. Abba kellene ezt szépen fejezni befele. 

Május 7-ike óta Fodor Gábor a környezetvédelmi- és vízügyi miniszter. Sok vizet igyekszik zavarni - a Rábán. Egyelőre eredmény nélkül. Kíváncsian várom a további fejleményeket. Ez egyébként egy új irány kezdete is lehetne a Szadesz számára: a környezetvédelem ügyét felkarolva egy zöld párt irányába mozdulhatna el a párt. Nem teszi. Egyelőre? 

Az MDF asszonya viszont optimistább mint valaha, 10-15%-os eredményben bízik, és kormányra készül. Csak addig még van több mint két év, és ezt ne felejtse el egy olyan párt, aki nemrég még 5,1%-kal éppen átcsusszant a küszöb felett. Most jók az esélyeik, de ezt szerintem alapvetően nem maguknak, hanem a két nagyobbik párt szembenállásának tudhatják be. És ha csökken a szembenállás, vagy politikai helyett szakpolitikai vitákká csendesedik, akkor az MDF támogatottsága azonnal esni kezd majd. És akkor mit tesz majd egy saját médiával még csak morzsányit sem rendelkező párt?  Miután botrányt botrány követett a rendőrség körül, és szinte minden napra jutott egy korrupt rendőr, a miniszterelnök lépéskényszerbe került: az őszi események óta amúgy is rendkívül népszerűtlen Gergényinek ki is adta az útját. És ha már homár, legyen kövér: hozzácsapta a Rebisz és a BRFK, majd pár napra rá az NBH első embereit is. A kinevezések lapzártakor fejeződnek be.  

A Szonda Ipsos apródjai által begyűjtött adatok szerint a Fidesz saját hívei körében Orbán Viktor a legnépszerűbb - 83 ponttal. Én a 17 pontot nem értem: hogy lehet a Fideszt ma elválasztani Orbántól? Hogy lehet úgy rajongani a Fideszért, hogy közben Orbánért meg nem? Ez a két dolog egy és elválaszthatatlan. Ma a Fidesz egy "pókháló" szerkezetű szervezet, végső soron minden szál Orbánhoz fut be.

 

Kommentáld!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://badarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr91290716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása