HTML

Badarország

Beszélgessünk politikáról, azaz "közös dolgainkról"! Indulat kikapcs, elme bekapcs!

Friss topikok

2008.01.09. 12:50 budapestjovoje.freeblog.hu (törölt)

Jelentés Badarországról - 2007 Augusztus

(Eredetileg megjelent a http://fido.freeblog.hu/archives/2007/09/03/Jelentes_Badarorszagrol_-_2007_Augusztus/ címen, 2007 szeptember 3-án.)

 

A napokban kezembe került az "Év Fotói" c. fotós könyvsorozat 1996-os kiadása. Átlapoztam. Mintha semmi nem változott volna. Október 23-án szélsőjobb fiatalok tartottak demonstációt. Akkor Szabó Albert, illetve Csurka István szervezte őket, ma Vona Gábor és társai. Összecsapások a Közel-keleten. Gyerekek gyógyulnak a Pető Intézetben. A havazás télen megbénítja az országot. (Erre a második hópehely lehullásakor már számítani lehet kis hazánkban.) Privatizáció. Tömeges baleset az autópályán. Hajléktalanok ingyenkonyhán.


 Aztán olvastam egy cikket az Index-en. A tervei felét sem teljesítette még a kormány ebben az évben. Nem véletlen, hogy a menetrend kommunikálásával is felhagytak. A nagy kapkodásnak ez lett a vége. Sunyiban kussolni. Ez maradt a reformlendületből. 

 

A legnagyobb esemény mégis csak a magyar gárda létrejötte volt. Az ötletgazda a Jobbik szélsőjobb párt. Az egyesület létrejötte szerintem nagyon is aggályos, nagyon is rossz irányba mutat. De nem a gárdát kellene beszüntetni, hanem arról folytatni érdemi vitát, hogy mégis mitől ilyen népszerűek ezek a mozgalmak, mi a gyökerük (és itt nem arra gondolok, hogy a két nagy  párt mivel vádolja egymást, az félrebeszélés). A gárda egyébként rendesen belebonyolódott a saját hazugságaiba. Vona Gáborék rendre azt állították, hogy hagyományőrző, a magyar kulturával foglalkozó egyesületről van szó, a bejegyzést is ennek alapján kérték. Ja. De akkor miért említenek "külső és belső" ellenség elleni fellépést, miért küldik a tagokat lőgyakorlatra, miért kapnak kiképzést a tagok? Azért, mert lőfegyverrel könnyebb az árvízi védekezés és a sírgondozás? És ha az egyesület célja a sírgondozás, a hagyományápolás, vagy akár a véradás, akkor miért mondják, hogy a megszorítások elutasítása hívta őket életre? Nagyon is kilóg itt a lóláb! 

 


Ezzel nehéz helyzetbe került a Fidesz is. Eddig is a tűzzel játszottak, amikor nem határolódtak el a szélsőjobbtól, hanem onnan is el-elcsipegettek maguknak 1-2-3 (?) százalékocskát maguknak. Csak most egy picit megégtek ők is. Ez kibukott az ellentmondásos nyilatkozatokban is. Van, aki elhatárolódott (pl. Lázár János, a honvédelmi bizottság elnöke), van, aki a kormányra és a rendőrségre igyekezett hárítani a felelősséget (pl. maga Orbán). Csakhogy a Fidesz közben több szállal is kötődik a magyar gárdát létrehozó Jobbikhoz:

1) Vona Gábor egy polgári körben volt Orbán Viktorral.

2) A Fidesz közös jelölteket indított több mint 70 helyen a 2006-os önkormányzati választásokon: "Az önkormányzati választásokon közel 360 jelölt indult a Jobbik támogatásával, akik közül 79-et támogatott a Fidesz is, 77-et a KDNP, 18-at pedig az MDF. Nagy összeborulásoknak lehettünk szemtanúi Szolnokon, Vácott, Székesfehérváron, Miskolcon, Egerben, valamint Budapesten az V., a XVII., a XVIII, valamint a XXII. kerületben." Többek között Rogán Antal, Demeter Ervin, Cser-Palkovics András és Tarlós István is kapott szélsőjobb támogatást. (forrás)

3) Wittner Mária (Fideszes képviselő) nemhogy nem határolódott el, hanem beszédet mondott az avatóünnepségen. 


Egyébként a katolikus, a református és az evangélikus egyház egy-egy lelkésze is beszédet mondott vagy áldást osztott az avatáson. Az egyházak ezeket nem tekintik az egyház hivatalos álláspontjának, és vizsgálatokat indítottak az ügyben. Feltételezem, hogy ezek a vizsgálatok igen gyorsan szőnyeg alá lesznek söpörve. 


A hónap kérdése tehát: miért is jött létre ez a gárda?

A Political Capital elemzése: A Magyar Gárda darabokra törheti a nagy pártok stratégiáját
http://www.politicalcapital.hu/

Interjú Fricz Tamással:

http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&article_id=17613

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://badarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr96290759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása