HTML

Badarország

Beszélgessünk politikáról, azaz "közös dolgainkról"! Indulat kikapcs, elme bekapcs!

Friss topikok

2008.01.09. 12:55 budapestjovoje.freeblog.hu (törölt)

Jelentés Badarországról - 2007 December

(Eredetileg megjelent a http://fido.freeblog.hu/archives/2008/01/08/Jelentes_Badarorszagrol_-_2007_December/ címen, 2008 január 8-án.)

A kép forrása  

Kormányzati negyedA kormányzati negyed el lett kúrva. Nem kicsit, nagyon. Miért? Nem, nem azért, amiért az ellenzék támadja. Hosszú távon megéri összeköltöztetni a minisztériumokat, és megéri óriási csarnokok helyett energiatakarékos irodaházba helyezni át ezt a munkát. Amikor felmerült a kormányzati negyed ötlete, helyeseltem, és az ötletet helyeslem ma is. A projekt két ponton feneklett meg:


1) Előkészítetlenség és kapkodás. A mai napig szó sem esett arról, hogy az elhagyandó épületeknek mi lesz a sorsa - és itt nem lakótelepi panellakások, vagy földszinti szuterének ürülnek ki, hanem díszes, sok milliárdos értékű, történelmi múlttal rendelkező ingatlanok. Az építkezés a sínek elbontásával már elkezdődött, amikor "kiderült", hogy az egyik telek oszhatatlan fővárosi tulajdon, úgyhogy most neki is álltak sebtiben áttervezni az épületet, miközben 2009 végén már ott kellene lakniuk. El tudod képzelni, hogy milyen minőségben lesz az új tömb kivitelezve, ha most így áll az ügy?


2) A közlekedés megoldatlansága. Tételezzük fel, hogy mégis sikerül tartani az eredeti átadási határidőt. Ez esetben 2009 végétől kb. 5-6000 ember fog pluszban a Nyugati környékére járni - reggel be, 16:00-kor  pedig toll lecsap, és irány testületileg haza. Mivel a Nagykörút és a Váci út - Bajcsy Zs. út tengely kereszteződéséről van szó, ahol a Skála Metró, az egyik legnagyobb postahivatal mellett a Westend és a Váci úton irodaházak sora található, már így is rendkívül zsúfolt a környék. A 4-6-os villamos már nem sűríthető tovább, és zsúfolásig megtelik csúcsidőben. Mi lesz itt az átadás után, amikor az embertömeg már jön, a kapcsolódó közlekedési beruházások meg még csak akkor kezdődnek el, útfelbontásokkal, teherautóforgalommal, lezárt sávokkal? Nekem nagyon úgy fest, hogy pont a választások előtt lesz a legnagyobb a botrány a kormányzati negyed körül. Már ha addig le nem fújják. Órákon belül kiderül...


Vegyük a költségeket:
1) Régi minisztériumi épületek értéke: 102,6 milliárd Ft
Új komplexum építési költsége: 142,5 milliárd Ft
2) A jelenlegi üzemeltetési költség: 13 milliárd Ft / év
Új komplexum üzemeltetési költsége: 8,5 milliárd Ft 
Tehát, ha elfogadjuk ezeket a költségeket, elfelejtjük a kapcsolódó közlekedési beruházások szükségességét, akkor a 142,5 - 102,6 = 39,9 milliárd forint különbözetet a 4,5 milliárd forinttal kisebb fenntartásból a 9. évben lehet kigazdálkodni, ekkor érnénk el a "break-even" ponthoz (megtakarítások, bevételek = kiadások). (Az adatokat a Világgazdaság napilap 2008. január 8-iki számából vettem.)

Te megépítenéd? Írd meg!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://badarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr44290768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása