HTML

Badarország

Beszélgessünk politikáról, azaz "közös dolgainkról"! Indulat kikapcs, elme bekapcs!

Friss topikok

2008.01.09. 12:05 budapestjovoje.freeblog.hu (törölt)

Népi hiedelmeinkrül

(Eredetileg megjelent a http://fido.freeblog.hu/archives/2007/03/06/Nepi_hiedelmeinkrul/ címen, 2007 március 6-án.)

A magyarok zöme szereti azt hinni a magyarokról, hogy mi alapvetően vendégszerető, a külföldit szíves vendéglátással váró nép vagyunk, akiknek híresek a gyógyfürdői, világhírű a konyhájuk, és iszonyatosan jók Nobel-díjak begyűjtésében is. Cukormázas, hamis kép ez!

Nemrég olvastam egy cikket, melyben az Index.hu újságírója idézi a Világgazdasági Fórum (WEF) jelentését. E szerint Magyarország a 40. a 124 országot tartalmazó turisztikai versenyképességi listán, de a vendégszeretet területén a 124-ből az enyhény szólva nem túl fényes 100. (!) helyet foglaljuk el. (Az elsők egyébként Svájc, Ausztria és Németország a versenyképesség szerint, vendégszeretetben pedig Burkina Faso.) Ideje lenne illúziókat rombolgatni, és sok új dolgot tenni ez ügyben.

 

Nézzük csak meg. Egy turista megérkezik Magyarországra. Mondjuk Ferihegy 1-re, fapados géppel. A reptérről kiérve nem talál egyértelmű eligazítást arra nézve, hogy hogy jut be a városba, vasúti kapcsolat pedig soha nem is volt a belváros és a reptér között. Ha taxiba ül, az első néhány idegen szóra a taxis általában úgy átveri, mint a szél. Ha buszra száll, akkor kb. 20 perc buszozás után (a kijelző vagy a következő megállót mutatja, vagy nem, a sofőr vagy kegyeskedik bemondani a következő megállót, vagy nem) a Balkán legsötétebb bugyraiban találja magát. Igen, ez Kőbánya-Kispest végállomás. (Ha én lennék ez a külföldi turista, innen fordulnék vissza, és mennék haza.) Itt nem talál egyértelmű, nagy táblákat arról, hogy merre tovább, de tegyük fel, hogy idővel átgázol a hullámpapír hegyen, és metróra száll. Szép zajos szovjet metróra. Miután lecuccolt a szálláshelyén, elmegy egy étterembe, ahol, mihelyst rájönnek, hogy az illető külföldi, jól lehúzzák még pár ezer forintra. Nem folytatom. Magyarország nem véletlenül végzett ilyen rossz helyen. Amíg a külföldire nem vendégként, hanem lenyúlható balekként tekint a vendéglátásban érdekeltek egy része, itt nem lesz fellendülés. Gyógyfürdő meg van rengeteg a cseheknél vagy éppen az osztrákoknál is. Nem kötelező itt elkölteni az eurókat...

Ja, és a kajáink alapvetően paprika és zsiradék, vagy cukor alapúak, amiket az emberek nagyobbik hányada a világ fejlettebb részén ma már nem finom, hanem egészségtelen ételeknek tekint. Még egy illúzióval kevesebb.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://badarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr23290690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása