HTML

Badarország

Beszélgessünk politikáról, azaz "közös dolgainkról"! Indulat kikapcs, elme bekapcs!

Friss topikok

2008.01.09. 12:54 budapestjovoje.freeblog.hu (törölt)

Jelentés Badarországról - 2007 November

(Eredetileg megjelent a http://fido.freeblog.hu/archives/2007/12/05/Jelentes_Badarorszagrol_-_2007_November/ címen, 2007 december 5-én.)

Érdekes esemény zajlott Prágában novemberben. A kristályéjszaka évfordulóján szélsőjobb felvonulást szerveztek a belvárosba. A rendőrség, a politikai elit, az ellenoldal (az anarchisták) és a helyiek fellépése esélyt sem adott a baltákkal, gázfegyverekkel felvonulni induló bőrfejűeknek.

 A radikalizmust, legyen az jobbró vagy balról jövő, egységesen, határozott szavakkal kell elutasítani jobb- és baloldalon egyaránt. Akkor esélyük sincs. Nem szabad mismásolni, másra mutogatni. Az ottani akciót nemcsak elítélte, de határozott fellépést is követelt a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az összes parlamenti párt és a média többsége is. Na, ez az, ami idehaza hiányzik. A köztársasági elnök a szélsőjobb elutasítása mellé azonnal nagyobb súllyal teszi oda a rendőrségről szóló aggályait, az ellenzék kommunikációja szinte kizárólag a rendőrséget és a kormányt okolja, ezzel napi politikai tőkét remélve magának, a megosztott média pedig aszerint közöl féligazságokat, hogy éppen melyik pártnak kíván hízelegni. Prágában nem így történt. 1400 rendőr volt az utcákon, és a vidéki rendőrök is készenlétben álltak - kb. 500 neonácival szemben. A tüntetés helyszínéül választott zsidónegyedet lezárták, oda mindössze pár tucat neonáci jutott be. Ezek egy ideig a rendőrök sorfalán keresztül szemeztek az anarchista túlerővel, akik egy idő után nagy kerülővel mégiscsak össze tudtak csapni a neonácikkal. Estére állt csak helyre teljesen a rend. Olvasd el a teljes cikket itt, szerintem nagyon tanulságos Magyarország egésze számára...

***

A vasútvonalak bezárása is újra téma lett. Azt olvastam valahol, hogy 6-9 milliárd forint a várható megtakarítás a vonalbezárásoknak köszönhetően. (Az is érdekes, hogy milyen kevés cikk írja meg a várható megtakarítást, inkább csak a párhuzamosságok felszámolásaként állítják be az ügyet. Ráadásul elég szomorú, de valójában sem a MÁV, sem a közlekedési tárca nem tudja, hogy mégis mennyibe kerül egy vasútvonal fenntartása - a könyvelésük ma egyszerűen nem alkalmas erre.) Az is érdekes, hogy a vonalbezárásnak semmilyen alternatíváját meg sem vizsgálták. Mi lenne pl., ha a falvakban az állomásokat falusi szálláshellyé alakítanák (vagy más, új funkciót kapna az állomásépület), a nagy vonatok helyett könnyű sínbuszok járnának, és felmérnék, hogy az a pár száz ember mikor szeretne vonatra ülni? Jobb menetrenddel, egy emberes üzemeltetéssel, kisebb fogyasztású dízelvonatokkal (sínbuszokkal) biztosan sok pénzt lehetne megtakarítani, úgy hogy a közlekedés nem szűnik meg. De ilyen lehetőségeket nem is vizsgáltak: se a MÁV, se a minisztérium. Aztán máshol azt is olvastam, hogy évente 3-4 milliárd forint kárt okoznak a színesfém tolvajok a MÁV-nak. Ez ellen mit tesz a MÁV és a közlekedési tárca? Gyakorlatilag semmit.

***

Idézek egy cikkből, kommentárok nélkül:

"Az APEH vizsgálata számos szabálytalanságot tárt fel, a többi közt megállapította a számviteli fegyelem megsértését. Csakhogy az ügyet egy jogszabályváltozás miatt átették a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Nyomozóhivatalához, ám a VPOP idén májusban meghozott határozatában már csak az elévülés tényét állapították meg. Az iratokból kiderült: a Happy End ügyében csak csalás és adócsalás gyanújával folyt nyomozás, a számviteli rend megsértésének bizonyítására semmiféle intézkedés nem történt. Ezért egyébként is legfeljebb három év szabadságvesztés szabható ki, így a bűncselekmény 2006. december 5-én elévült. Az APEH-vizsgálatában megállapított jogsértésekért így már nem vonható felelősségre senki. Az adórevizorok szinte valamennyi vizsgált szerződéssel kapcsolatban megállapították, hogy a számlák és a teljesítésigazolások nem a valóságos gazdasági eseményeket tükrözik, azokból lehetetlen megállapítani, hogy az egyes részteljesítéseket ki és mikor végezte el. Találtak olyan, 2000-ben és 2001-ben számítógép-karbantartásról és szaktanácsadásról kiállított számlákat is a Happy End Kft.-nél (több mint 13 és fél millió forint értékben), amelyek hitelessége enyhén szólva is kétséges.

A cég 2000 januárja óta nem működött a telephelyén, a cég képviseletére jogosult beltag a vállalkozásról semmit nem tudott. A Happy End-szerződéseket a betéti társaság kültagja írta alá, és ő állította ki a számlákat is. Csakhogy erre nem volt joga."

Aztán olvasd el a Magyar Nemzet cikkét. Mintha a Népszabadság és a MN nem is ugyanabban az országban élne...

***

Novemberben történt még:
-nyilvánosságra hozták a képviselői vagyonbevallásokat
-nyilvánosságra került a Gripen-jelentés
-Sólyom László nem írta alá a gyűlöletbeszéd-törvény
-Orbán szerint Laborc Sándor jelölése az NBH élére az orosz befolyás bizonyítéka  
-az SZDSZ ötletére az MSZP is rábólintott, hamarosan megszavazhatják a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetését 
-újságírókat is előállított a rendőrség egy tüntetésen, ami nagy indulatokat váltott ki 
-Kákosy Csaba lesz Kóka utódja a gazdasági tárca élén
-a Liga szakszervezet sztrájkja és Kossuth téri demonstrációja után kisebb zavargás volt a belvárosban 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://badarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr18290765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása