HTML

Badarország

Beszélgessünk politikáról, azaz "közös dolgainkról"! Indulat kikapcs, elme bekapcs!

Friss topikok

2008.01.09. 12:13 budapestjovoje.freeblog.hu (törölt)

Jelentés Badarországról - Április

(Eredetileg megjelent a http://fido.freeblog.hu/archives/2007/05/10/Jelentes_Badarorszagrol_-_Aprilis/ címen, 2007 május 10-én.)

A hónap elején már sokadszorra nyújtotta be lemondását Molnár Lajos egészségügyi miniszter, és ez alkalommal a miniszterlnök el is fogadta a lemondást. Utódja Horváth Ágnes lett. Ezen apropón elmélkedtem egy kicsit az egészségügyi rendszer egyes elemein:

1) Nagy vitát váltott ki a vizitdíj bevezetése. Szerintem az ötlet nem eleve elvetendő. Legyünk őszinték: az alkalmanként 300, de évi max. 20 x 300 = 6000 Ft a magyarok nagyobbik hányadának nem jelent kifizethetetlen terhet. És az első hónapok tapasztalata alapján az a cél tényleg érvényesült, hogy visszafogta az orvoslátogatások számát, azaz visszaszorult azoknak a látogatásoknak a száma, amikor XY csak azért ment be a dokihoz, mert magányos volt otthon. Ugyanakkor a politikai költség igen magasra szökött: a TB-járulékhoz képest elenyésző árbevételért óriási népszerűségvesztéssel fizetett a kormány.

2) Olyan intézmények szűntek meg, amelyeket nagy kár volt megszüntetni Pl. a Svábhegyi Gyermekkórháznak volt kiváló orvosi gárdája, nagy tapasztalata, teljes kihasználtsága, de nem volt adóssága - miért kellett megszűnnie? De említhetjük a Lipótmezei Pszichiátriai Intézetet is (OPNI). Fantasztikus óriástelkek, lerobbant ingatlanok, esetleges jövőbeli ingatlan-hiénák...

3) Az intézkedések zöme kapkodva, háttértanulmányok nélkül került bevezetésre. Így aztán többször is előfordult, hogy beteg emberek azért nem kaptak megfelelő ellátást, mert az orvosok már egyszerűen nem tudták lekövetni a változásokat. Maga a miniszterelnök is többször kért megfontoltabb tempót a szadeszes minisztertől. Április 13-án életveszélyes állapotban levő gyerekkel szállt le a mentőhelikopter tankolni , illetve egy mindszenti beteg az egyik kórházból a másikba szállítás közben meghalt.

4) Nagyon helyesnek tartom, hogy aki nem fizet TB-t, az ne kapjon (teljes) szolgáltatást a TB-től.  Az ilyen csalókat "le kell vadászni"!

5) Szintén helyesnek tartom a teljes ingyenesség megszűntetését (300 Ft-os minimális dobozdíj, vizitdíj stb.). Több közgazdaságtan tankönyv az első fejezetben említi ezt a mondatot: "Nincs ingyenebéd." Ezt kell végre tudatosítani minden magyarban. Nincs ingyenes oktatás, nincs ingyenes tömegközlekedés, és nincs ingyenes egészségügy! Ezek mind nagyon sokba kerülnek, és aki ingyen kapja, az egyrészt nem becsüli, másrészt semmi nem korlátozza abban, hogy többet vegyen el, mint amennyi indokolt. Minimális díjak mindenhol legyenek.

6) Helyes, hogy létrejött az Egészségbiztosítási Felügyelet, amely a betegek érdekében ellenőrzi az egészségügyi intézményeket és a megfelelő ellátást.

7) Egyetértek a "patikaliberó"-val is. Szűnjenek meg a monopóliumok, ezen a téren is legyen igazi verseny. És ha én éppen egy fejfájáscsillapítót vagy éppen egy doboz széntablettát éppen egy benzinkútnál veszek meg, akkor ez miért lenne baj ahhoz képest, amit a gyógyszertárban kapok szolgáltatásként? A termékek pontos leírása itt is ott is elérhető. Az egyik helyen egy képernyőn, a másik helyen a gyógyszerésznél.

8) És ha már arról nyavalyog a jobboldal (nota bene: teljesen jogosan!), hogy mekkora az államadósság (ezért egyszer azért lekevernék egy oktató célzatú pofont Medgyessynek), akkor azt azért ismerjük már el kérem, hogy a TB egyre növekvő hiányát mégiscsak megállították.

Az egészségügyi reformnak nem kis szerepe van abban, hogy a kormányoldal igencsak bukóra áll: a Századvég szerint a Fidesz parlamenti többséget szerezne egyedül is, míg az MSZP 36%-on áll. Az SZDSZ be sem jutna. Az MDF 6%-on áll, ami mögött én a két nagy párt civakodását sejtem: Dávid Ibolyáék kommunikációjában központi helyen áll az, hogy ez ellen felszólaljanak. Ez egyelőre az MDF malmára hajtja a vizet, de ha a szembenállás lecsendesedik, akkor ez a politikai kommunikációs lehetőség is kifullad.

A gázárvita árnyékában Orbánék kibékültek az amerikaiakkal. Míg Gyurcsány Moszkvában tárgyalt, és foglalt állás az orosz elképzelés mellett (Kék áramlat), addig Orbánék ellenkező álláspontja (az EU-s Nabucco támogatása) jó pont lett Washingtonban. Gyurcsány néhány nap alatt "finomította" álláspontját, mondván, mindkét projekt támogatásra érdemes.

Közben a Fidesz stratégia-váltáson gondolkodik, és a kongresszusára készül, de ez már a következő hónap története lesz...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://badarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr73290710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása